WLAN, Wi-Fi, WiFi vai 802.11 – mikä ero?

Ne kaikki tarkoittavat loppupeleissä samaa.

Euroopassa käytetään paljon lyhennettä WLAN eli Wireless LAN eli Wireless Local Area Network – langaton paikallisverkko. WLAN ei ole kenenkään omistama nimi vaan yleisnimi. Toisaalta se on hankala, koska puheessa sitä on mahdoton erottaa käsitteestä VLAN eli Virtual LAN. VLAN on langallisen verkon toiminto, jolla lankaverkon liikenne voidaan jakaa eri ryhmiin.

Wi-Fi on Wi-Fi Alliancen tavaramerkki. Wi-Fi Alliance määrittelee ja testaa WLAN-tuotteiden keskinäistä yhteensopivuutta. Hyväksytyt tuotteet toimivat keskenään yhteen. Käytännössä kaikki markkinoilla olevat laitteet ovat Wi-Fi Alliance hyväksymiä, vaikka se ei ole mikään viranomainen. Amerikkalaiseet puhuvat yksinomaan Wi-Fi:stä, joskin nykyään siitä alkaa väliviiva pudota pois: WiFi.

802.11 on IEEE:n eli Institute of Electrical and Electronics Engineers -järjestön määrittelemä tekninen WLAN-standardi. Alkuperäisen 802.11:n jälkeen on tehty paljon lisäyksiä, jotka merkitään kirjaimilla a, b jne. Amerikkalaisten aakkosten loputtua z:aan jatkettiin aa, ab, ac, ad jne.

Linkkejä

2 vastausta artikkeliin “WLAN, Wi-Fi, WiFi vai 802.11 – mikä ero?”

  1. Mielenkiintoista.Miksi sitten niiden nopeudessa, siirtokyvyssä et.c on niinpaljon eroa?

    1. Niiden siirtokyvyssä ei ole eroa, sillä ne ovat käytännössä synonyymejä. Tietysti pitää vertailla samoja asioita: Wi-Fi 5 on sama kuin 802.11ac ja Wi-Fi 6 sama kuin 802.11ax.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.