Ubiquiti UniFi -WLAN-tuoteperhe

UniFi-verkkolaitteiden idea on, että kaikkia laitteita hallitaan samalla ohjelmistolla yhdestä pisteestä. Ensivilkaisulla ei välttämättä kuitenkaan selviä, mikä rooli tuoteperheen eri jäsenillä on.

Aluksi tukiasemat olivat kalliita ja niitä ostettiin yleensä vain yksi. Sitten tarvittiin toinen, kolmas… Tukiasemien hallitseminen ja päivittäminen yksitellen osoittautui aikaa vieväksi. Alettiin suunnitella keskitetysti hallittavia verkkoja. Ubiquitin UniFi on yksi edullisimmista ratkaisuista.

Koko verkkoa ei ole pakko rakentaa Ubiquitin laitteilla. Tukiaseman tai pari voi mainiosti liittää olemassa olevaan verkkoon. UniFi-perheen laitteiden hallinta vain on houkuttelevan yksinkertaista, sillä ne näkyvät samassa sovelluksessa.

Todellisuudessa ihan koko verkkoa ei yleensä edes voi rakentaa pelkillä UniFi-laitteilla, sillä Internet-yhteyttä varten tarvitaan ulkoinen ADSL- tai LTE-modeemi tai mediamuunnin kuidulle, että yhteys saadaan Security Gatewayn Ethernet-porttiin.

UniFi Network
UniFi Network

Tukiasemat

Ubiquitilla on edelleen tarjolla vanhempia 802.11n-pohjaisia tukiasemia, mutta tässä keskitytään uusiin 802.11ac-pohjaisiin laitteisiin. Kaikki uudet mallit tukevat myös vanhaa standardia ja molempia taajuusalueita (2,4 GHz ja 5 GHz). Sisäkäyttöön tarkoitetut tukiasemat on suunniteltu kattoon asennettaviksi, jolloin ne näyttävät lähinnä palovaroittimilta. Sinisen merkkivalon voi sammuttaa, jolloin tukiasema ei häiritse nukkujaa edes makuuhuoneen katossa.

UniFi-tukiasemien virta syötetään Ethernet-johtoa pitkin. Aiemmin Lite- ja LR-malleissa käytettiin Ubiquitin omaa 24V passiivista virransyöttöä, mutta nykyään kaikki mallit tukevat standardien mukaista 802.3af/at PoE-virransyöttöä. Yksittäispakatuissa tukiasemien mukana tulee virransyöttösovitin, mutta monen tukiaseman paketeissa niitä ei ole. Yksinkertaisin tapa on syöttää virta kytkimeltä, jossa pitää siis olla PoE-tuki.

  • UniFi AP AC Lite on edullinen tukiasema kevyeen käyttöön kotona tai pienessä toimistossa. Fyysisestikin laite on pienin, siinä on vain kaksi radiota per taajuusalue, se syö vähiten virtaa ja tietenkin on välityskyvyltään vaatimattomin. Radiot ja antennit ovat kuitenkin hyviä, eli kuuluvuudesta ei tarvitse tinkiä.
  • UniFi AP AC LR eli Long Range tarkoittaa laajempaa kantamaa. LR-radion tehoa voisi säätää suuremmalle, mutta ei tietenkään yli viranomaismääräysten, eli Suomessa tästä ei ole etua. LR-mallin radion antennit ovat vähän tehokkaammat kuin muissa malleissa, eli niiden suhteen LR-mallista on marginaalista etua.
  • UniFi AP AC Pro:ssa on kolme radiota per taajuusalue ja kaksi gigabitin Ethernet-porttia. Sen välityskyky on parempi kuin Lite tai LR-mallien.
  • UniFi AP AC HD eli High Density on malli, jossa on neljä radiota per taajuusalue ja vielä enemmän laskentatehoa. Uusimman 802.11ac toisen aallon laitteena se kykenee pitämään yhteyttä useampaan laitteeseen yhtä aikaa (MU-MIMO) eli sopii tilainteisiin, missä käyttäjiä on paljon lähekkäin: kokoustilat, auditoriot, ravintolat, stadionit, messut jne. Laite on isompi kuin muut mallit ja tarvitsee 802.3at-tasoisen eli PoE+ virransyötön.
  • UniFi AP AC SHD on High Density -tukiasema, jossa on ylimääräinen vastaanotin radiospektrin analysoimiseksi ja toimintoja erilaisten hyökkäysten estoon. S tulee nimeen sanasta Security.
  • UniFi AP AC Mesh ja Mesh Pro ovat kaksi- ja kolmiradioisia tukiasemia ulkokäyttöön. Mesh-nimensä mukaan ne voivat myös välittää liikennettä keskenään ilman runkoverkkoa, mutta kytkemällä jokainen tukiasema Ethernet-verkkoon saadaan paljon suorituskykyisempi verkko.
  • UniFi AP In-Wall ja In-Wall Pro on tarkoitettu asennettavaksi seinärasiaan vanhan Ethernet-liitännän tilalle. Siinä on Ethernet-portti ja sisäänrakennettu tukiasema. In-Wall on kätevä tapa tuoda tukiasema lähelle käyttäjiä.
  • UniFi AP AC Edu on erikoismalli oppilaitoskäyttöön. Tukiasema on upotettu kaiuttimen sisään, eli samalla saadaan rakennettua kattava keskusradio.

Eri tukiasemamalleja voidaan sekoittaa vapaasti tarpeen mukaan: toimistotiloihin Lite-malleja, aulaan ja ruokalaan Prot ja auditorioon HD.

Kytkimet

Kytkimet toimivat Ethernet-jakorasioina. Kytkimiä voi ketjuttaa, mutta ketjut kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä. UniFi-kytkimistä löytyy sekä virransyötölliset PoE-mallit että ilman virransyöttöä. PoE-malleista kaikki eivät tue 24V passiivista virransyöttöä, jota tarvitaan joillekin vanhoille UniFi-tukiasemille. Portteja on 8, 16, 24 tai 48. Muuten UniFi-kytkimissä on kaikki nykyaikaiset ominaisuudet: gigabitin portit, SFP-pistokkeita, VLAN- ja QoS-tuki jne.

Reitittimet

UniFi Security Gateway eli USG on reititin, palomuuri ja DHCP-palvelin. Internet-yhteyttä varten tarvitaan reititin, joka välittää liikennettä kytkimistä ja tukiasemista muodostuvan sisäverkon ja Internetin välillä. Usein tällainen laite tulee Internet-palveluntarjoajan puolesta, mutta jos sellaista ei ole, USG hoitaa tehtävän. USG:n palomuuritoiminto osaa katsoa myös pakettien sisään (Deep Packet Inspection) ja luokitella liikennettä myös sisällön perusteella (eikä vain IP-osoitteiden ja porttien perusteella.)

USG:ssa on kaksi WAN-porttia, eli siihen voi kytkeä kaksi Internet-yhteyttä. Laite voi jakaa liikenteen kahden yhteyden välillä nopeutta varten tai toinen voi toimia varayhteytenä. Tällä tavalla saadaan Internet-yhteys varmennettua häiriöiden varalta esimerkiksi LTE-modeemilla.

Pienempi USG on kolmiporttinen, ilman SFP-pistoketta ja suurempi taas räkkikokoinen, neliporttinen, tehokkaampi malli. Samanlaisia palomuureja löytyy monilta muiltakin valmistajilta, mutta integroituminen UniFin yhteiseen hallintaan on USG:n tärkein ostoperuste.

UniFi Controller

UniFi Controller on ohjelmisto, jolla hallitaan koko UniFi-verkkoa. Controller on Java-pohjainen, eli se toimii sekä Windows, macOS että Linux-käyttöjärjestelmissä. Controller löytää verkosta kaikki UniFi-laitteet, minkä jälkeen ne pitää adoptoida. Adoptoinnin jälkeen laitteet voidaan konfiguroida. Ohjelmisto on ladattavissa Ubiquitin sivuilta eikä sen käyttöön tarvita lisenssiä. Controller käynnistää paikallisen web-palvelimen, johon otetaan yhteys selaimella. Oletusosoite on https://localhost:8443. Controlleria ei tarvitse pitää koko aikaa käynnissä, vaan ainoastaan silloin kun verkkoon tehdään muutoksia. Jos Controlleria voidaan pitää käynnissä (esimerkiksi jollain palvelimella) niin se kerää tapahtumatietoa verkosta jatkuvasti ja siihen voidaan ottaa yhteys miltä tahansa työasemalta. Ainoa toiminto, joka edellyttää Controllerin jatkuvaa käynnissä oloa, on vieras-WLANin kirjautumissivusto.

UniFi CloudKey

UniFi CloudKey eli UCK on pieni tietokone, jossa on UniFi Controller valmiiksi asennettuna. Jos verkkoon halutaan jatkuvasti käynnissä oleva Controller, niin CloudKey on yksi vaihtoehto. Se on integroitu tietokone, joka mahtuu kämmenen sisään. Siinä ei ole näyttöä eikä näppäimistöä, vain Ethernet-johto, jota pitkin se saa myös virran kytkimestä. CloudKeyhin otetaan yhteys selaimella. Ubiquiti suosittelee CloudKeyta alle 30 UniFi-laitteen verkkojen hallintaan.

Muita tuotteita

UniFi VoIP on Ethernetiin kytkettävä puhelin, jota löytyy kahta mallia. Suomessa kännykät ovat niin edullisia, ettei VoIP-puhelimia juuri näe.

UniFi Surveillance on valvontakameroiden tuoteperhe. Kamerat kytketään suoraan Ethernet-verkkoon, josta ne saavat myös virtansa. Kameroiden kuvaa voidaan seurata suoraan kännykällä tai tallentaa videotallentimelle.

Linkkejä

2 vastausta artikkeliin “Ubiquiti UniFi -WLAN-tuoteperhe”

    1. Kiitos, korjattu! Hyvä, että joku on lukenut jutun ihan ajatuksen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.