Langaton verkko kuntoon!

Tökkiikö WiFi-tiedonsiirto? Katkeileeko WLAN-yhteys? Eikö näy tolppia? Mikä siinä nyt on? Kaipaatko ammattilaisen apua?

WLAN-verkon tärkeys korostuu koko ajan. Nykyaikaisessa toimistossa pitää pystyä liikkumaan ja tekemään töitä johdoista riippumatta. Ikävä kyllä moni verkko ei täytä tehtäväänsä. Joko verkko on alimitoitettu tai siinä on sellaisia suunnitteluvirheitä, jotka estävät tehokkaan käytön. Vaikka yhteys muodostuisikin, niin se voi katkeilla tai tiedonsiirto on niin hidasta tai epätasaista, että työteho kärsii.

WLAN-konsultoinnin perustehtävät:

  • Tarvekartoitus: Mitä verkolla pitäisi pystyä tekemään? Montako käyttäjää? Millaisia päätelaitteita? Paljonko tiedonsiirtoa? Millainen tila pitäisi kattaa?
  • Ympäristökartoitus: Miten rakenteet vaikuttavat radiokuuluvuuteen? Millaisia häiriölähteitä ympäristössä on? Millaisia verkkoja naapureilla on? Mitä taajuusalueita kannattaa käyttää?
  • Tukiasemasuunnittelu: Minne tukiasemat kannattaa sijoittaa, jotta saadaan paras lopputulos? Miten hoidetaan tukiasemien virransyöttö?
  • Säätö: Kanavajako, lähetystehot, SSIDt, VLANit
  • Suojaus: WPA2 Personal tai Enterprise tarvekartoituksen mukaan
  • Tarkistus: Varmistetaan, että kaikki toimii ja verkko vastaa tavoitteita

Ota yhteys ja pyydä tarjous: petri.riihikallio@metis.fi tai soita 0400 505 939

Petri Riihikallio on sertifioitu:

Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Certified Wireless Network Expert (CWNE#307) eli toimittajariippumaton Wi-Fi-asiantuntija. CWNE:n lisäksi toimittajakohtaisia sertifiointeja on mm:

  • Ekahau ECSE Design
  • Aruba Certified Mobility Professional (ACMP) v8
  • Aruba Certified Design Professional (ACDP)
  • Cisco Certified Network Associate Wireless (CCNA)
  • LigoWave Point-to-Point (LPTP-2)
  • LigoWave Point-to-Multi-Point (LDLB-2)
  • LigoWave Infinity (LNFT-2)
  • MikroTik Certified Network Administrator (MTCNA)
  • MikroTik Certified Wireless Engineer (MTCWE)
  • Ubiquiti Enterprise Wireless Administrator (UEWA-V2)
  • Ubiquiti Broadband Wireless Administrator (UBWA-V2)
  • Wireshark Certified Network Analyst (WCNA)

Voit myös perehtyä itse näihin aiheisiin itse lukemalla alla olevia artikkeleita.

Transmitter

8 syytä säätää WLAN-tukiasemien lähetysteho pienemmäksi

Oletuksena lähes kaikkien WLAN-tukiasemien lähetysteho on ”täysillä” eli 100mW (2,4GHz). Näin tukiasema kuuluu mahdollisimman laajalle ja käyttäjät näkevät hyvän signaalin eli ”monta tolppaa”. Tässä kuitenkin perusteltuja syitä pudottaa lähetysteho murto-osaan maksimista.

Wi-Fi symbol

Automaattinen WLAN-kanavanvalinta

Useimmissa WLAN-järjestelmissä kanavanvalinnassa on automaattinen vaihtoehto. Keskitetyissä järjestelmissä on erilaisia RRM eli Radio Resource Management -ratkaisuja, jotka lupaavat hoitaa kanavat, lähetystehot ja muut asetukset automaattisesti. Voiko niihin luottaa?

CWNE#307, Petri Riihikallio

Olen Suomen ensimmäinen Certified Wireless Network Expert eli CWNE. Sain sertifioinnin helmikuussa 2019. Tämä kirjoitus kertoo mikä on CWNE ja miten minä päädyin tälle polulle.

Desibelit

WLAN-maailmassa ei voi olla törmäämättä desibeleihin mittayksiköinä. Silti ne hämmentävät monia. Äänen voimakkuutta ilmaistaan desibeleinä, mutta miten se voi liittyä Wi-Fiin? Vielä hämmentävämpiä ovat negatiiviset luvut. Miten signaali voi olla negatiivinen?

Toimiva WLAN vanhaan omakotitaloon

Vanhaan omakotitaloonkin tarvittaisiin nykyään tehokas langaton verkko, mutta aina sellaisen rakentaminen ei ole ihan yksinkertaista. Tässä muutamia vinkkejä ja näkökulmia.

WiFi 2.4 GHz

WLAN 2,4 GHz taajuusalueen käyttö

Alkuperäinen WiFi eli 802.11 käytti 2,4GHz taajuusaluetta ja se on edelleen suosituin, koska käytännössä kaikki laitteet tukevat sitä. Samalla se on myös ruuhkaisempi ja häiriöalttiimpi kuin rinnakkainen 5GHz taajuusalue.

WLAN 5GHz taajuusalue ja leveät kanavat

5GHz:lla on enemmän kanavia ja vähemmän häiriöitä, mikä mahdollistaa nopeat langattomat yhteydet. Kanavia yhdistämällä voidaan kapasiteettia kasvattaa moninkertaiseksi.

WLAN roaming

Roaming eli tukiasemalta toiselle siirtyminen tuntuu olevan yleinen kysymysten aihe. Teknisesti se tapahtuu päinvastoin kuin esimerkiksi kännykkäverkossa. WLANissa tukiasemat ovat passiivisia ja käyttäjien laitteet valitsevat itsenäisesti mitä tukiasemaa ne käyttävät ja koska vaihtavat, jos vaihtavat. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

WLAN-kuuluvuuskartoitus

WLAN-verkon kattavuudesta saa sopivalla ohjelmalla tehtyä helposti kartan, joka kertoo miten verkko toimii missäkin pisteessä. Mitä tällainen kuuluvuuskartta loppujen lopuksi kertoo ja kannattaako siitä tiedosta maksaa?

Wi-Fi logo

WLANin virittäminen nopeuksia muokkaamalla

Monissa WLAN-järjestelmissä voi käsin poistaa hitaimmat nopeudet käytöstä. Tällä tavoitellaan yleensä verkon tehostamista, koska hitaat yhteydet vievät suhteettomasti lähetysaikaa nopeilta yhteyksiltä. Seuraukset voivat kuitenkin yllättää.

WPA3 eli uusin Wi-Fi Protected Access

Langatonta verkkoliikennettä on helppo salakuunnella, siksi sen suojaaminen on tärkeää. WLAN-salaus on kulkenut monen vaiheen kautta: WEP, WPA, WPA2 ja nyt on tulossa WPA3. Mitä muutos tarkoittaa?