Kaikki tietoverkkoaiheiset artikkelit ovat tämän sivun alla. Valitse tarkempi aihe valikosta.
8 syytä säätää WLAN-tukiasemien lähetysteho pienemmäksi
Oletuksena lähes kaikkien WLAN-tukiasemien lähetysteho on ”täysillä” eli 100mW (2,4GHz). Näin tukiasema kuuluu mahdollisimman laajalle ja käyttäjät näkevät hyvän signaalin eli ”monta tolppaa”. Tässä kuitenkin perusteltuja syitä pudottaa lähetysteho murto-osaan maksimista.
Automaattinen WLAN-kanavanvalinta
Useimmissa WLAN-järjestelmissä kanavanvalinnassa on automaattinen vaihtoehto. Keskitetyissä järjestelmissä on erilaisia RRM eli Radio Resource Management -ratkaisuja, jotka lupaavat hoitaa kanavat, lähetystehot ja muut asetukset automaattisesti. Voiko niihin luottaa?
CWNE#307, Petri Riihikallio
Olen Suomen ensimmäinen Certified Wireless Network Expert eli CWNE. Sain sertifioinnin helmikuussa 2019. Tämä kirjoitus kertoo mikä on CWNE ja miten minä päädyin tälle polulle.
Desibelit
WLAN-maailmassa ei voi olla törmäämättä desibeleihin mittayksiköinä. Silti ne hämmentävät monia. Äänen voimakkuutta ilmaistaan desibeleinä, mutta miten se voi liittyä Wi-Fiin? Vielä hämmentävämpiä ovat negatiiviset luvut. Miten signaali voi olla negatiivinen?
Edulliset yritys-WLANit
Keskitetysti hallittavan yritys-WLANin ei tarvitse maksaa mansikoita
Joo, 802.11 mutta mikä kirjain? (a, b, g, n, ac)
Mitä ovat 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n ja 802.11ac?
Kuinka turvallinen teidän WLAN-verkkonne on?
Onko teillä yhteinen WLAN-salasana? Koska se on viimeksi vaihdettu? Eikö sen jälkeen ole kukaan lähtenyt?
Langattomat verkot lisävarusteesta välttämättömyydeksi
Milloin teidän WLAN-verkkonne rakennettiin? Montako käyttäjää siinä silloin oli? Montako on tänään?
Mitä ovat WLANin DFS-taajuudet ja tarvitseeko niistä välittää?
Viranomaisten vaatimuksesta WLAN-tukiasemien on nykyään oikeasti varottava DFS-taajuuksia. Tämä koskee sekä uusia tukiasemia että vanhojen tukiasemien päivityksiä. Ohjelmistopäivityksen jälkeen verkon käynnistymiseen voi tulla pitkiäkin viiveitä.
Miten yksi käyttäjä voi tuhota WLAN-verkon suorituskyvyn?
..ja mitä on Airtime Fairness?
Montako käyttäjää voi laskea yhtä WLAN-tukiasemaa kohti?
Yksinkertaiselta kuulostava kysymys, mutta vaikka miten etsii niin siihen ei tunnu löytyvän mitään selkeää vastausta. Syy on yksinkertainen: se riippuu…
Paranna kännykän akun kestoa pienellä muutoksella WLAN-tukiasemassa
Kuulostaa päättömältä, mutta kyllä, voit oleellisesti parantaa kännykän akun kestoa tekemällä pienen asetusmuutoksen tukiasemaan. Muutoksesta ei ole mitään haittaa ja se on yksinkertainen tehdä. Vaikutus on suurin kotikäytössä, jossa kännykkä on pitkiä aikoja lepotilassa.
Ratkaisu mobiilidatan kuuluvuusongelmiin?
Mikrotik SXT LTE on ulkokäyttöön tehty suuntaava LTE-modeemi/reititin, jolla voi saada paljon paremman yhteyden kuin talon sisällä olevalla mokkulalla.
Säätutkat Suomessa
Älä käytä samaa WLAN-kanavaa lähimmän säätutkan kanssa!
Siirtyminen 802.11ac-verkkoon
802.11ac lupaa hurjia nopeuksia ja ennennäkemätöntä suorituskykyä, mutta mitä pitää ottaa huomioon?
Toimiva WLAN vanhaan omakotitaloon
Vanhaan omakotitaloonkin tarvittaisiin nykyään tehokas langaton verkko, mutta aina sellaisen rakentaminen ei ole ihan yksinkertaista. Tässä muutamia vinkkejä ja näkökulmia.
Ubiquiti UniFi -WLAN-tuoteperhe
UniFi-verkkolaitteiden idea on, että kaikkia laitteita hallitaan samalla ohjelmistolla yhdestä pisteestä. Ensivilkaisulla ei välttämättä kuitenkaan selviä, mikä rooli tuoteperheen eri jäsenillä on.
Ubiquiti UniFi WLAN-tukiasemien käyttöönotto iOS-laitteella (iPhone tai iPad) 5 minuutissa
Hyvin pienessä verkossa ei tarvita lainkaan UniFi Controlleria vaan koko käyttöönotto voidaan tehdä iOS-mobiilisovelluksella.
WLAN 2,4 GHz taajuusalueen käyttö
Alkuperäinen WiFi eli 802.11 käytti 2,4GHz taajuusaluetta ja se on edelleen suosituin, koska käytännössä kaikki laitteet tukevat sitä. Samalla se on myös ruuhkaisempi ja häiriöalttiimpi kuin rinnakkainen 5GHz taajuusalue.
WLAN 5GHz taajuusalue ja leveät kanavat
5GHz:lla on enemmän kanavia ja vähemmän häiriöitä, mikä mahdollistaa nopeat langattomat yhteydet. Kanavia yhdistämällä voidaan kapasiteettia kasvattaa moninkertaiseksi.
WLAN roaming
Roaming eli tukiasemalta toiselle siirtyminen tuntuu olevan yleinen kysymysten aihe. Teknisesti se tapahtuu päinvastoin kuin esimerkiksi kännykkäverkossa. WLANissa tukiasemat ovat passiivisia ja käyttäjien laitteet valitsevat itsenäisesti mitä tukiasemaa ne käyttävät ja koska vaihtavat, jos vaihtavat. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
WLAN-kuuluvuuskartoitus
WLAN-verkon kattavuudesta saa sopivalla ohjelmalla tehtyä helposti kartan, joka kertoo miten verkko toimii missäkin pisteessä. Mitä tällainen kuuluvuuskartta loppujen lopuksi kertoo ja kannattaako siitä tiedosta maksaa?
WLAN-toistimet, WDS, mesh ja muut langattomat laajennukset
Monesti WLAN-projektin kallein vaihe on kaapelointi. Kaapelointi? Eikö tämän pitänyt olla langatonta? Eikö näitä kaapeleita voisi korvata langattomalla yhteydellä? Myyjillä ainakin on tuotteita, jotka lupaavat paljon.
WLAN, Wi-Fi, WiFi vai 802.11 – mikä ero?
Ne kaikki tarkoittavat loppupeleissä samaa.
WLANin virittäminen nopeuksia muokkaamalla
Monissa WLAN-järjestelmissä voi käsin poistaa hitaimmat nopeudet käytöstä. Tällä tavoitellaan yleensä verkon tehostamista, koska hitaat yhteydet vievät suhteettomasti lähetysaikaa nopeilta yhteyksiltä. Seuraukset voivat kuitenkin yllättää.
WPA3 eli uusin Wi-Fi Protected Access
Langatonta verkkoliikennettä on helppo salakuunnella, siksi sen suojaaminen on tärkeää. WLAN-salaus on kulkenut monen vaiheen kautta: WEP, WPA, WPA2 ja nyt on tulossa WPA3. Mitä muutos tarkoittaa?